Constatarea decesului de către medic și eliberarea certificatului constatator al decesului
Constatarea decesului se poate face de către medicul de familie unde pacientul a fost înscris sau de unul dintre medicii cu drept de liberă practică cu care colaborăm.
Constatarea se efectuează în urma examinării persoanei decedate și identificării în baza unui document de identitate – în cazul în care nu există suspiciuni cu privire la cauza morții.
În urma constatării decesului, se eliberează Certificatul Medical de Constatare de către medicul constatator, act care servește ulterior pentru obținerea Certificatului de Deces de la Oficiul de Stare Civilă al primăriei în raza căreia a avut loc decesul.
Îmbălsămare
Îmbălsămarea persoanei decedate este un procedeu prin care, prin metode chimice, se întârzie degradarea corpului persoanei decedate până în ziua înmormântării.
Îmbălsămarea se poate efectua numai în baza certificatului constatator al decesului. În urma efectuării procedurii, se eliberează Certificatul de Îmbălsămare, document obligatoriu pentru depunerea persoanei decedate la capelă. În cazul în care familia alege să nu depună corpul la capelă (practică întâlnită des în zonele rurale), îmbălsămarea este opțională.
Îmbălsămarea se efectuează din mai multe motive:
- Este o condiție obligatorie pentru depunerea la capelă și pentru transportul intra și interjudețean;
- Este recomandată prin lege;
- Încetinește procesul natural de degradare.
Echipa Eternum dispune de personal autorizat pentru îmbălsămare în condiții de siguranță, cu atenție și grijă față de corpul persoanei decedate.
*Laborator de îmbălsămare autorizat DSP
Toaletare persoane decedate
Serviciul de toaletare a decedatului se face în spații autorizate sau, în cazuri speciale ce țin de dorința decedatului, se poate realiza și la domiciliu, respectând normele de igienă impuse.
Această procedură presupune spălarea și îmbrăcarea cu haine noi sau curate, puse la dispoziție de familie sau achiziționate de la noi. Cosmetizarea, coafarea și bărbierirea decedatului se realizează, după caz, la solicitarea familiei.
Serviciul de împachetare se referă la sigilarea corpurilor aflate într-o stare avansată de degradare și constă în efectuarea tuturor operațiunilor necesare, ce au ca scop închiderea ermetică a sicriului.
Costurile pentru aceste proceduri sunt introduse în valoarea finală a pachetului de servicii funerare.
Personal manipulare sicriu
Manipularea sicriului presupune transportul sicriului de la morga spitalului sau de la domiciliul decedatului până la mașina mortuară, apoi, de la mașina mortuară la biserică sau la cimitir.
Pentru acest serviciu, vă punem la dispoziție o echipă de 2-4 persoane (în funcție de nevoi).
Depunere la capelă
Dacă familia nu dorește ca priveghiul să aibă loc la domiciliu, putem asigura transportul persoanei decedate și depunerea sicriului la capela cimitirului sau la orice altă capelă.
Majoritatea capelelor din cimitire sau arondate bisericilor sunt închise pe timpul nopții. De aceea, putem recomanda depunerea sicriului la o capelă sau sală funerară în care accesul nu are un orar limitat de funcționare.
Practică cimiterială
Practica cimiterială include atât serviciile de îngrijire ale mormântului, cât și respectarea unor ritualuri din tradițiile creștine, precum tămâierea locului de veci.
Tămâierea mormântului se face pe o perioadă de 40 de zile de la data înhumării, tămâia fiind oferită, de regulă, de familia persoanei decedate.
Serviciul de îngrijire a mormântului include: depunerea de coroane/aranjamente florale, acțiuni de toaletare și plantarea florilor.
Suntem alături de familiile îndurerate
O înmormântare poate fi copleșitoare, de aceea vă suntem alături în fiecare moment. Pregătim pachete funerare complete, adaptate în funcție de ceremoniile specifice fiecărei religii. Suntem întotdeauna receptivi la îndrumările și sfaturile familiilor pentru a ne asigura că respectăm îndeaproape tradițiile specifice religiei persoanei decedate.