Pensia sau alte drepturi restante de pensie care nu au fost încasate de către pensionar în luna în care a avut loc decesul se pot plăti către soțul/soția supraviețuitor, copii, părinți sau alți moștenitori.
Dosarul cu actele necesare pentru plata pensiei decedatului se depun la Casa Teritorială de Pensii a județului/sectorului unde își avea domiciliul persoana decedată.
Acte necesare pentru obținerea pensiei neîncasate:
- Cerere tipizată, completată de solicitant;
- Certificatul de deces, în original și copie;
- Actul de identitate al solicitantului, în original și copie;
- Cuponul de pensie al persoanei decedate;
- Actul de stare civilă al solicitantului care să ateste gradul de rudenie cu persoana decedată (în original și copie);
- Certificatul de moștenitor, în original și copie.
În Brașov, documentele se depun la Casa Județeană de pensii Brașov: str. 13 Decembrie nr. 43 | tel. 0268 418 055
Program:
Luni – Joi: 8:00 – 16:00
Vineri: 8:00 – 12:00
Actele se depun la ghișeele 2 sau 4.
După depunerea documentelor menționate, se eliberează o adeverință pe baza căreia se ridică pensia din luna respectivă (în cazul în care modalitatea de plată a pensiei este mandatul poștal).
Adeverința poate fi obţinută de către:
- soţul supravieţuitor;
- copiii persoanei decedate (dacă fiica decedatului și-a schimbat numele în urma căsătoriei, este necesar să prezinte și certificatul de căsătorie, în copie și original);
- moştenitorul legal al decedatului.
Drepturile pot fi solicitate la Casa de Pensii în intervalul de timp stabilit de lege (maximum 3 ani de la data decesului). Totuși, recomandarea noastră este ca dosarul cu acte să fie depus cât mai repede posibil.
Plata pensiei se face pentru luna în cursul căreia a avut loc decesul, doar dacă aceasta nu a fost deja încasată de către pensionar, înainte de deces.
IMPORTANT: În cazul în care persoana decedată a beneficiat și de indemnizația de Veteran de Război, documentele se depun în dublu exemplar.